Trimning
Trimning kallas det då man plockar bort hår med roten. Strävhåriga hundar exempelvis tax och schnauzer ska trimmas. Detta sker när hunden är i fällning.

Denna pälstyp får denna behandling för att bibehålla färg, form och struktur. De flesta som trimmas är i ursprung jakthundar, där det krävs en stark päls som håller hunden fri från tovor, isolerar och stöter ifrån smuts och fukt. När hårstrået tas bort kan ett nytt fräscht växa upp. Det är viktigt att behandlingen genomförs på rätt sätt, att man får med strået med roten, så att pälsen behåller sin strävhet.

Fördelar med Trim
Det är extra viktigt för jakthundar att de bibehåller de egenskaper ett strävt hår har. Pälsen ska stöta bort fukt och smuts när de är ute på jakt. En välskött sträv päls fäller inte mycket.

En jakthund eller hund med sträv päls som ska ställas ut bör inte klippas. Om man klipper en strävhårig hund förändras pälsens struktur, den blir lockig och tunn – alternativt tätare – ofta ”fetare” och mindre smutsavvisande, dessutom händer det ofta att pigmenten ändras och ljusnar. Det är mycket svårt att trimma en päls som blivit klippt. Ibland är pälskvalitén dålig eller hunden håröm, i de fallen får man lägga utställningsplaner på hyllan och klippa hunden. Vissa hundar har dåliga pälsanlag eller är hårömma, dessa bör klippas.

Trim och tunnhåriga hundar
Om man trimmar för sällan är det inte ovanligt att hunden blir tunnhårig efter plockningen. Pälsen måste vara ”mogen” för plockning, den ska med enkelhet kunna dras ur hårsäcken. Trimning ska inte ske om pälsen sitter för hårt, det finns risk för hårsäcksinflammation men framför allt får hunden obehag av behandlingen.

Bad av sträv päls
En hund som trimmas får inte schamponeras 3-4 veckor innan trim. Schampot gör att pälsen ”sätter sig”. Hårsäcken sluter sig kring strået och det blir halt och svårt att få grepp om. Man kan bada en nyligen trimmad hund, förutsatt att man bara plockat den mogna pälsen. Det är viktigt att använda ett milt hundschampo.

Vård av sträv päls
Mellan hundtrimningarna måste man kamma hunden och exempelvis dvärgschnauzer behöver få bort så mycket ull som möjligt. Trimmar man med 6-12 veckors intervall kan man få fram en ”dubbel päls”, då varje gång hunden trimmas finns en kortare sträv päls under.

 

Kom in till Trimmis så får du experthjälp!