En hund kan badas en gång i månaden med rätt produkter och vissa raser till och med en gång i veckan för att hålla pälsen i toppskick.

Innan man badar en hund måste den vara genomborstad. En tovig hund som genomgår ett bad blir inte ren och schampot fastnar i tovorna. Fukten gör att tovorna drar ihop sig och blir mycket svåra att reda ut efter badet.

Hundar och katter behöver ha rätt schampo för att bli rena och inte störa hudens balans. Ett människoschampo har inte rätt pH och är inte att rekommendera. Vissa djurägare förespråkar diskmedel eller såpa, det första är rent skadligt då det rengör och torkar ur päls och hud. Kom gärna till oss så visar vi på vårt sortiment av schampo som är anpassat för hund/katt.

De flesta schampo används effektivast genom att blandas ut i vatten och svampas på genomblöt päls.

Till hundar med hudproblem finns idag parfymfria eller medicinska schampo. Även detta kan ni finna i vårt sortiment i butikerna.

Hundar eller katter med lång, lockig, torr eller lättovad päls bör behandlas med balsam. Balsam packar in hårstrået och behåller fukten i det. Stråets fjäll läggs tillrätta och pälsen trasslar sig inte lika lätt.

Olika balsam till olika pälsar olika årstider:

Lockig päls behöver oljebalsam mellan varven för att inte tova, oljebalsam passar utmärkt även när man ska ställa ut en hund med lockig päls.

På sommaren skyddar balsam pälsen mot slitage och stark sol. På vintern gör balsam att snön inte fastnar så lätt och att grusigt slask inte skadar pälsen.

 

Detta ingår i en SPA behandling:

  • Genomkamning (vid en väldigt tovig hund tillkommer tovutredning)
  • Bad
  • Fön
  • Öronrens
  • Kloklippning